Mythe van Achilles
Ontstaan van de wrok
Er heerst een ziekte in het legerkamp van de Grieken. Vele soldaten sterven. Agamemnon, de leider van het leger, doet niks. Achilles roept de krijgsraad bijeen. Hij neemt dus het initiatief. Even later ontstaat er een ruzie tussen beiden. Achilles is woedend en uit zijn emotie. De ruzie loopt uit de hand en Agamemnon kwetst Achilles. Achilles loopt kwaad weg en wil niet meer meevechten. De woede slaat om in wrok.
Gevolgen van de wrok
Achilles weigert om nog langer mee te vechten. De Grieken verliezen daardoor de oorlog. Patrokles, de beste vriend van Achilles, smeekt hem om weer mee te doen. Achilles blijft echter koppig. Patrokles stelt voor dat hij in de plaats van Achilles zal vechten, met zijn wapenrusting. De Trojanen zullen hierdoor denken dat Achilles weer mee doet en bang worden. Achilles stemt in met het plan van Patrokles. Maar Patrokles wordt gedood door de beste strijder van de Trojanen. Dit is Hector, de belangrijkste zoon van de koning van Troje. Achilles heeft groot verdriet over de dood van zijn vriend. Hij voelt dat hij schuldig is aan deze dood. Hij heeft Patrokles alleen gelaten in de strijd! Maar hij laat dit gevoel niet toe. In plaats daarvan richt hij zijn woede op Hector.
De bevrijding van de wrok
De goden beramen een plan. Priamus, de vader van Hector, komt in het legerkamp van de Grieken bij Achilles. Hij smeekt Achilles om het lijk van Hector mee te mogen nemen. Achilles stemt toe. Zijn verdriet om Patrokles, zijn agressie tegen Hector en zijn wrok tegen Agamemnon zijn verdwenen.
De les van deze mythe
Achilles is voorbeeldig: hij toont woede, vechtlust en verdriet. Maar Achilles verliest steeds zijn zelfbeheersing, dit is onleefbaar en noodlottig!
Empathie is de weg tot verzoening met de vijand en tot bevrijding van jezelf!
Maak jouw eigen website met JouwWeb